ötvenesek: Még több zöldség.

Szeretettel köszöntelek a Ötvenesek Klubjában!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris részt vehetsz klubunk életében.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 499 fő
  • Képek - 373 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 166 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,
Kiss Sára
Ötvenesek Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ötvenesek Klubjában!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris részt vehetsz klubunk életében.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 499 fő
  • Képek - 373 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 166 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,
Kiss Sára
Ötvenesek Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ötvenesek Klubjában!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris részt vehetsz klubunk életében.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 499 fő
  • Képek - 373 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 166 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,
Kiss Sára
Ötvenesek Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ötvenesek Klubjában!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris részt vehetsz klubunk életében.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 499 fő
  • Képek - 373 db
  • Videók - 19 db
  • Blogbejegyzések - 166 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 19 db

Üdvözlettel,
Kiss Sára
Ötvenesek Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cékla

 

A cékla vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma.

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitaminozott rózsa

 

 

A rózsafajok gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza. A vadrózsa vagy gyepűrózsa használatát is legalább 2000 éves emlékek őrzik. Első magyar nyelvű füveskönyvünk (1578) szerzője, Melius Péter csupán mint hideg természetű növényt mutatja be a vadrózsát, más rózsafajokról viszont sokkal bővebb leírást ad.

 

A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 100 faja az északi féltekén és a trópusi hegyekben él. A megjelenésében nagyon változó gyepűrózsa (csipkerózsa, vadrózsa - Rosa canina L.) európai faj.

 

Népi gyógyászatunkban a gyepűrózsa használata napjainkban is általános. A csipkebogyónak kiemelt jelentősége volt a népi táplálkozásban, és van, ahol még napjainkban is erdei gyümölcsként fogyasztják. Terméséből ciberét, lekvárt, szörpöt, bort, üdítőitalt, illetve élvezeti teát készítenek, és mindezeket nemcsak táplálékként, hanem vitaminpótló és gyógyhatású anyagokként is számon tartják. A teát, a lekvárt és a szörpöt szíverősítő szerként ismerik, de érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen is ajánlják fogyasztását. A gyógytea használata hűlések esetén általános és az egész magyar nyelvterületen ismert.

 

A gyepűrózsa vagy csipkerózsa áltermése több gyógyszerkönyvben is hivatalos. Egészben vagy kettéhasítva, magok nélkül (csipkehús) hozzák forgalomba. Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, mely a termőhelytől, a gyűjtés idejétől, a szárítás módjától és a tárolástól függően 0,5-1,5 % között mozoghat. A C-vitamin mellett a bioflavonoidok (P-vitamin), a zsíroldékony karotinoidok, a pektin, a gyümölcssavak és a magnézium érdemel említést.

 

A csipkebogyóként ismert termésnek, a belőle készített gyógyteának, lekvárnak és szörpnek roboráló hatása van, melyek fogyasztása várandósság idején, valamint meghűlések és lázzal kísért légúti fertőzések esetén kiegészítő terápiaként javasolható. A csipkebogyó alkotórésze lehet a vizelethajtó, a vesehomok és vesekő újraképződését lassító, valamint a testsúlykarbantartó és fogyasztó teakeverékeknek is.

 

A csipkebogyótea elkészítésével kapcsolatos egyik nézet az, hogy a terméseket szobahőmérsékleten áztassuk, mert így megőrizhető a csipkebogyó C-vitamin-tartalma. A teakészítés másik módja az, hogy 1-2 kávéskanálnyi, lehetőleg kettéhasított vagy összetört termést forrásban lévő vízbe teszünk, majd 3-5 percig forrásban tartjuk és ezt követően 20-30 percig állni hagyjuk. Az e kivonási módot javasló szakemberek szerint a C-vitamint lebontó enzimek ennél a készítési módnál tönkremennek, a C-vitamin-lebomlás lelassul, illetve az ásványi és egyéb értékes anyagok kioldódása hatékonyabbá válik. A tea készítéséhez zománcozott edényt vagy üveget, a teaszűréshez pedig vászon vagy műanyag szűrőt használjunk a C-vitamin-tartalom minél jobb megőrzése végett. Az utóbbi esetben ásványi anyagokban, növényi savakban és különböző ízekben sokkal gazdagabb tea készíthető.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárgarépa

 

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epére - retek!

 

A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.

 

A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.

 

Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt

és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

 

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.

 

A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.

 

A meghámozott és felaprított fekete retekből kipréselt levet a csípős íz eltávolítása céljából néhány órán keresztül hűtőben tárolják. A préslé javasolt napi adagja 100-150 ml, amit több részletben elosztva ajánlott elfogyasztani. A 4-5 napig tartó reteklékúra a minél tökéletesebb hatás elérése érdekében 2-3 napos szünetek beiktatásával többször megismételhető.

 

Azoknál a betegeknél, akiknél a retekpréslé fogyasztása gyomor-és más egyéb panaszokat idéz elő, a kezelést be kell szüntetni és annak folytatására más növényt vagy feketeretek-kivonatot tartalmazó készítményt kell választani.

 

A feketereteklé terápiás alkalmazásának főbb területei: krónikus székrekedés, az epeutak krónikus gyulladása, valamint az epehólyag-gyulladás szubakut stádiuma. Epekőbetegség esetén mind a retekpréslé, mind pedig a retekkivonatot tartalmazó készítmények alkalmazása csak orvosi javaslatra ajánlott.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piros és pritamin paprika

 

A piros paprika és a pritamin paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor. A paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. Enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu